25 ianuarie 2010

Athena de-a lungul timpului, part.2


In 1832 Otto de Bavaria a devenit primul rege al statului grec modern. De ce Bavaria? Deoarece noua tara era considerata instabila, in special dupa ce prim-ministrul sau, Ioannis Kapodistrias a fost asasinat la Navplion. Rusia, Marea Britanie si Franta au fost toate implicate in nasterea Greciei moderne , si cu ajutorul lor s-a gasit un monarh potrivit.
In 1940 Italia a cerut scces la porturile Greciei, pretentie la care liderul grec Metaxas a raspuns cu faimoasa replica Ohi (Nu), comemorata in fiecare an la 28 octombrie. In ciuda unei aparari eroice, Grecia a fost ocupata de puterile Axei. La sfarsitul razboiului mondial a existat un scurt dar vicios razboi civil intre monarhisti si comunisti. Totusi monarhia a supravietuit pana in 1967, cand o junta militara a pus stapanire pe putere si regele Constantin a luat calea exilului. Coloneii au condus cu asprime militara pana in 1974 cand populatia Athenei, in special tinerii studenti, au rasturnat dictatura. Cu toate acestea nu a existat o intoarcere triumfala pt regele exilat, deoarece referendumul pt revenire la o republica a Greciei a inregistrat un vot majoritar.
In 1981 Grecia s-a alaturat Comunitatii Europene, in prezent UE, si schimbarile au inceput sa apara. Orasul Athena a capatat o imagine mult mai europeana. Tinerii sai au calatorit mai mult, si au adus cu ei dorinta pt ceva din stilul, moda, mancarea si vinul pe care le-au cunoscut pe alte meleaguri. In 1985 Athena a fost prima capitala culturala a Europei, in mod binemeritat, deoarece ideea capitalelor culturale fusese conceputa de actrita de origine greaca, devenita politician, Melina Mercouri.
In 2004 Jocurile Olimpice tinute la Athena au gasit un oras care fusese regenerat si devenise increzator in sine, poate cu sentimentul ca o alta Epoca de aur ar putea incepe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu