17 ianuarie 2010

De ce Athena?


Athena a reprezentat mereu un loc unde merita sa vii,desi prietenii ii avertizeaza pe cei care o viziteaza pt prima data ca exista si neajunsuri. Prea mult trafic. Mancare buna dar nu excelenta. Sistemul de metrou pe o singura linie era...ei bine, functional. Drumul de la aeroport ar putea reprezenta un prilej de disputa si osansa de a afla daca este adevarata afirmatia ca 90% dintre greci sunt prietenosi si cinstiti iar restul s-au dus la Athena sa se faca soferi de taxi.
Asadar e inca imposibil sa iei un taxi, autobuzele sunt la fel de aglomerate ca intotdeauna, iar ca sa conduci prin Athena, trebuie sa fi cu adevarat curajos. Dar desi noul sistem de metrou este inca destul de slab dezvoltat, iar traficul rutier este interzis in din ce in ce mai multe zone, calitatea mancarurilor si vinurilor grecesti a crescut enorm in ultimii ani, fiind acum una dintre capitalele europene cele mai vibrante.
In ciuda tuturor acestor schimbari, nu si-a pierdut nici sufletul, nici simtul istoriei. Magnificul Parthenon domina inca la orizont centrul orasului, reamintind, de fiecare data, ca Grecia a cunoscut o epoca de aur in timp ce parizienii inca traiau in colibe de pamant. Este locul de nastere al democratiei, al filozofiei si al teatrului, iar aceasta legatura cu trecutul este inca acolo, vizibila la fiecare colt de strada.
Athena este un oras foarte viu. Oamenii inca locuiesc in centrul orasului si asta se vede. In timp ce alte orase au fost inghitite de cladiri uriase cu birouri si lanturi de magazine internationale, Atena inca mai are dughene la colt de strada si cafenele de cartier. Este un oras cu fata umana si, de obicei, aceasta zambitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu