05 mai 2010

Grecia insulara, un colt de raiCu peste 2000 de insule raspandite in cele doua mari din nordul Mediteranei – marea Egee si marea Ionica, Grecia este practic destinatia tuturor destinatiilor exotice. Contestata, laudata, supraevaluata sau dur criticata, aceasta tara a zeilor ramane un reper important pentru turismul mondial, dar mai ales pentru cel european. Este practic imposibil ca, din atatea insule, turistul care isi face o minima documentare, sa nu nimereasca paradisul perfect in propria perceptie. Grecia insulara le are pe toate – pornind de la Creta, Santorini si Rhodos – insule populare, cosmopolite, moderne si cvasidiversificate pana la Naxos sau Zakyntos – oaze ale naturii, relaxarii si tacerii. Este foarte usor sa fii dezamagit de Grecia… este indeajuns sa nimeresti pe insula nepotrivita. Si asta pentru ca destinatiile insulare ale Greciei s-au dezvoltat din punct de vedere turistic in mod diferit: exista oaze special dedicate tinerilor, in care muzica si voia buna raman in atmosfera pana in orele tarzii ale diminetii sau oaze ale relaxarii, culturii si arheologiei. Chiar si asa insa, secretul unei vacante reusite nu sta numai in locatia aleasa sau in serviciile cu standarde inalte – conteaza si disponibilitatea fiecaruia de a face primul pas cu zambetul pe buze, da a accepta cu placere o alta cultura, o alta perceptie, un alt stil de viata. Iata mai jos 10 insule diferite, 10 insule din care cu siguranta macar una raspunde tuturor cerintelor voastre in materie de vacanta perfecta.


Insula Hydra

Hydra - sub numele ei grecesc Ydra - este cea mai frumoasa insula a Golfului Saronic. Aflata la o foarte mica distanta de Piraeus (portul aferent Atenei), aceasta oaza exclusivista reprezinta una dintre escapadele preferate de atenienii boemi. Hydra este una dintre putinele insule grecesti care a reusit sa evite modernizarea excesiva, pastrandu-si astfel un aer traditional si esentele aproape intacte. Orasul este construit in amfiteatru, plajele sunt generoase iar portul cu acelasi nume reprezinta unul dintre cele mai frumoase puncte de atractie ale insulei. Dincolo de asta insa, Hydra se mandreste cu un cadru natural extrem de frumos, cu o arhitectura simpla, cu lipsa aglomeratiei dar si cu aerul curat: accesul autovehiculelor pe insula este total interzis. Zonele pietonale sunt generoase iar distantele (nu foarte mari oricum) pot fi strabatute de turisti pe magari sau pe biciclete. Mai multe despre Hydra gasiti aici.


Santorini

A fost cotata ani de-a randul drept una dintre cele mai bune destinatii turistice ale Europei, si chiar ale lumii. Acesta este unul dintre motivele pentru care Santorini este mereu aglomerata. Fiind una dintre cele mai populare insule ale Greciei, aceasta insula din Egee este locul perfect pentru cei care vor sa traiasca cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Romantism, petreceri, restaurante, muzee, galerii de arta, situri arheologice, malluri si buticuri, baruri, sporturi de apa, centre Spa… distractia contemporana, diversificata, plurivalenta este principalul element caracterizant. Santorini ramane insa o insula cu peisaje superbe iar romantismul plajelor sale ii aduce an de an mai multi si mai multi vizitatori. Nu este insa cea mai buna alegere daca vreti un sejur linistit dar ramane o alternativa perfecta pentru cei indragostiti de ritmurile vii si tinere. De toate pentru toti… asa poate fi descrisa pe scurt aceasta insula din arhipeleagul Cicladelor.


Insula Mykonos

Este una dintre insulele aristocrate ale Greciei – intelegand prin asta preturi destul de mari, hoteluri si restaurante pretentioase dar si clienti “cu statut”. Mykonos este insula morilor de vant, a petrecerilor nocturne, a sporturilor de vara si a coktailurilor colorate cu umbrelute, pe plaja. Asemuita de nenumarate ori cu Ibiza, Mykonos nu este o destinatie potrivita pentru familii, pentru oamenii linistiti dornici de relaxare si liniste. Viata nocturna, nenumaratele cluburi, baruri de noapte si petrecerile de pe plaja sunt atuurile acetei destiantii din Ciclade. Insula este una dintre cele mai vestite ale Greciei – are peisaje superbe, faleze generoase, plaje cu nisip fin, sate si orasele cu un farmec aparte. Este insa o destinatie libertina, potrivita mai degraba tinerilor energici fara prea multe prejudecati.


Insula Naxos

Daca exista o insula greceasca aflata in cealalta extrema fata de cosmopolita Mykonos, Naxos este aceea. Daca in prima, distractia si libertinismul sunt reguli, in cea de-a doua linistea si relaxarea sunt omniprezente. Naxos are, dupa parerea unora, cele mai frumoase plaje din marea Egee, cea mai linistita si relaxanta atmosfera si un cadru natural care te lasa cu gura cascata. Cea mai mare insula a Cicladelor are o suprafata de 400 de kilometri patrati – iar infrastructura turistica este prezenta doar la tarmurile ei. Naxos este incarcata (la propriu si la figurat) de situri arhelologice, monumente, muzee si o multime de locuri mai putin cunoscute, perfecte pentru plimbari sa mici incursiuni cu bicicleta. Naxos este o insula…de descoperit. Perfecta pentru cei dornici de liniste si cultura, sport si natura, istorie, relaxare si traditii inca foarte bine pastrate.


Creta

Aceasta regiune a Greciei este una dintre cele mai bogate, istorice dar si variate destinatii ale continentului. Cu o notorietate greu de egalat, Creta reprezinta destinatia perfecta indiferent de posibilitati financiare, pretentii sau afinitati. Aceasta insula, de dimensiuni considerabile, le are pe toate. Aglomeratia nu lipseste insa dar infrastructura turistica este una dintre cele mai dezvoltate din Grecia insulara – acest lucru fiind in avantajul celor cu un buget mic sau mediu. Accesibila, comopolita in unele zone dar inca traditionalista in altele, moderna dar si culturala, linistita dar si extrem de agitata, Creta reprezinta amalagamul nunantelor grecesti. In functie de statiunea (sau chiar de hotelul) in care alegeti sa mergeti sejurul vostru poate sa fie ori extrem de dinamic ori extrem de linistit. Alegerea va apartine in totalitate dar recomandarea noastra este sa incercati sa vedeti cat mai mult din aceasta insula care reuseste sa concentreze atat de multe esente elene.


Rhodos

Insula este cunoscuta ca fiind paradisul celor care cauta sejururi all-inclusive fara defect! Un paradis al naturii dar si al arhitecturii, Rhodos are poate un singur defect: este si ea putin cam aglomerata dar motivele pentru care mii de turisti se intorc aici an de an sunt evidente. Insula a fost locuita inca din timpuri stravechi iar castelele, aleile mozaicate, monumentele antice, muzeele si siturile arheologice sunt aici mai raspandite ca in orice alta insula a Egeei. Rhodos are plaje largi, o baza hoteliera solida, extrem de multe atractii istorice si culturale precum si facilitati pentru practicarea tuturor sporturilor de apa.


Insula Lemnos

Daca sunteti in cautarea aventrurii, a senzatiilor tari si a experientelor limita – Lemnos este una dintre cele mai potivite destinatii ale Greciei Insulare. Lemnos este vestita pentru plajele curate, apele clare si adancurile stancoase ale marii care fac din pescuitul subacvatic o expperienta unica. Insula este destinatia perfecta pentru amatorii de scuba, pentru cei care vad in inchirierea unei masini si descoperirea pe patru roti, un mod unic si fascinannt de petrecere a vacantei. Sunt multe colturi inca pustii pe aceasta oaza, exista de asemenea indeajuns de multe atractii culturale dar nici viata de noapte nu este total exclusa. Lemnos nu este extrem de cunoscuta, nici foarte scumpa, nici prea pretentioasa. Are insa un cadru natural feeric, un farmec aparte si foarte multe “comori” care se lasa descoperite.


Insula Paros

Daca vrei un sejur 100% traditional grecesc, Paros este alegerea perfecta. Chiar daca se bucura de un renume international, aceasta insula mai putin promovata de catre agentiile de turism din tara noastra, a reusit sa isi pastreze nealternat caracterul specific. Turismul modern, de masa, nu a reusit (cel putin nu inca) sa “fure” acestei insule casutele sale simple, albe, vilele cu o arhitectura unica, simpla, traditiile si spatiile verzi, inca neatinse de mastodontii hotelieri prezenti pe alte insule ale Greciei. Paros este destinatia perfecta pentru familii, pentru cei indragostiti de surf sau windsurf, scufundari, plimbari lungi, terase linistite si hoteluri traditionale.


Insula Zakyntos

Nu s-au inventat inca cuvintele care pot descrie acest paradis al Marii Ionice. Considerata drept cea mai frumoasa insula a Greciei (si nu putini sustin asta) Zakyntos este destiantia celor indragostiti de natura. Nu ofera mare lucru din punct de vedere al distractiei sau a vietii de noapte insa compenseaza total prin peisajele sale absolut incredibile, prin marea de un albastru elecric, prin stancile, barierele naturale si arcadele formate deasupra micilor golfuri de pe plaje. Zakyntos, foarte putin promovata si si mai putin cunoscuta, este destinatia ideala pentru ochi, pentru minte si suflet.


Corfu

Tot in Marea Ionica se afla si una dintre cele mai selecte dar si spectaculoase insule ale Europei. Corfu este o destiantie destul de scumpa – dar cei care au vizitat-o spun ca merita fiecare banut. Muntii impaduriti coboara direct in marea limpede de un azuriu tare, plajele acoperite cu nisip fin sunt, multe dintre ele, inca salbatice in timp ce, in statiunile dezvoltate, luxul si bunul-gus domneste pe fiecare centimetru patrat. Corfu are de toate pentru toti – restaurante si muzee, parcuri si situri arheologice, legende, traditii si modernism. Peisajele incredibile garanteaza un efect vizual fascinant, hotelurile sunt unele dintre cele mai bune iar localnicii sunt mereu pregatiti sa-ti zambeasca primitori si cordiali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu