24 iunie 2011

Romania like a dream - Detunata

După cum spunea folcloristul Ion Pop-Reţeganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori urişi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte-răsărit de la Bucium Şasa. Apare ca o casă uriaşă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi la periferie de vreo mie de coţi”.
În Munţii Apuseni, există două Detunate, aflate la un kilometru si jumătate una de alta. Detunatele sunt nişte coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemanătoare unor orgi naturale uriaşe, pe care le putem admira în Munţii Apuseni din Ţara Moţilor.
De la Alba Iulia, cu vreo 5 kilometri înainte să ajungi la Abrud, în satul Bucium - Cerbu faci dreapta pe drumul care duce în centrul comunei Bucium. I se spune "Bucium-Şasa", după numele văii pe care se află.
În centru, în curtea bisericii, apare clasicul panou de tablă cu indicaţii despre principalul o biectiv turistic al zonei. Pe el sunt câteva rânduri despre cele două "detunate", Detunata Goala şi Detunata Flocoasă, traduse în engleză şi franceză. Din acest punct mai ai de parcurs 2.500 de metri până la cea golaşă, mai spectaculoasă pentru simplul fapt că nu e acoperită de pădure.
Câteva sute de metri le poţi parcurge cu maşina, dar ar fi păcat, pentru că, probabil, ţi-ar scăpa Casa Memorială Fefeleaga, ridicată cu doi ani în urmă în memoria Sofiei Danciu, femeia din a cărei viaţă s-a inspirat Agârbiceanu când a scris nuvela.
La vreo 50 de metri mai în sus trebuie să părăseşti uliţa satului şi să faci dreapta, peste apă, şi apoi pe un drum de căruţă. Începi să te lupţi cu versantul, dar disputa e plăcută pentru că panta nu e imposibilă şi, în plus, mergi printr-o ogradă ce nu-şi pierde miresmele nici toamna.
Încă 10 minute prin pădure şi ajungi la Popasul Fefeleaga. Dacă aici se-ntâmplă să nu găseşti pe nimeni, rişti să nu găseşti locurile din care Detunata Golaşă se vede cel mai bine.
Din popasul turistic, dai în "drumul mare", cel care urcă pe ocolite tot spre Detunata Golaşă. E, de fapt, tot un drum de căruţă, ceva mai lat, crestat pe mijloc de un mic torent care se formează ori de câte ori plouă. Faci stânga şi continui să urci aproape fără să bagi de seamă că-n dreapta ta, pe o altă culme, undeva spre Bucium - Poieni, se află un cimitir roman.
Nu durează mult şi ajungi într- o poiană mărginită pe o parte de două mese lungi, acoperite, numai bine pentru un picnic în formula lărgită a "găştii". Lângă ele, un panou arată că, fix aici, George Bariţiu, Avram Iancu, Timotei Cipariu şi alţi lideri ai românilor au petrecut cântând "Deş teaptă-te, române!" de-a răsunat toată valea, după adunarea Astrei (Abrud, 30 august 1865).
De la panou, în stânga, se face o cărăruie care-n cinci minute te duce până la "gheţarul" locului. Cu excepţia lunii august, aici, sub câteva lespezi de piatră tăiate drept de mama Natură, e gheaţă tot timpul anului. Te întorci apoi spre tăblie şi trebuie să ieşi spre marginea poienii dinspre peretele de stâncă pe care-l vezi printre ramurile molozilor straşnici.
Odată ajuns la marginea poienii de sub Detunata Golaşă e suficient să-ţi ridici un pic privirea pentru ca nivelul adrenalinei să-ţi crească uşor. Nenumărate coloane de bazalt, înalte de zeci de metri, se arcuiesc înspre tine dându-ţi im presia că oricând ar putea tot muntele să se prăvălească fix pe locul în care te afli.
Ai senzaţia că sunt de fapt fildeşii unor elefanţi de 1.000 de ori mai mari decât îi ştim noi. Asta până când ajungi cu privirea spre dreapta lanţului de coloane, unde îţi devine clar că ai de-a face, de fapt, cu o orgă de dimensiuni nemaivăzute, în care coloanele de bazalt scot sunete la fiecare adiere de vânt.
Deasupra coloanelor, alte mii de capete de prisme din piatră ies la iveală. Sunt atât de multe încât, probabil, nu s-a obosit nimeni să le numere vreodată. Din când în când, bucăţi din ele se prăvălesc în vale, scoţând sunete asemănătoare cu cele ale unui tunet.
Dacă vrei să ajungi pe muchia Detunatei Goale trebuie ca, de sub orga gigantică, să apuci tot spre stânga. O cărare care în curând începe să urce brutal, în zig-zag, te duce până pe faţa estică a culmii, loc din care, dacă faci 10 paşi în afara traseului, ca să ieşi dintre copaci, vezi cât se poate de clar, spre est, Cheile Râmeţului.
Iar spre nord-est, culmea de dealuri după care se ascunde comuna Luna, de lângă Cluj-Napoca. La sud, la un kilometru distanţă e Detunata Flocoasă, mai puţin atractivă pentru turişti deoarece e acoperită de pădure.
Odată revenit pe cărare, mai durează trei minute urcuşul până pe muchia Detunatei Goale. Ultimii cinci metri sunt formaţi tot din coloane bazaltice lipite perfect una de cealaltă. Muchia nu are mai mult de un metru lăţime, pe zona sa sigură.
Din acest punct ai senzaţia ameţitoare că te afli pe un zgârie- nori. Diferenţa de nivel e de ordinul sutelor de metri, iar Bucium-Şasa îţi pare acum ca o pată pe harta zonei învăluită în fum. La vest, Soarele care se ascunde după culmea stâncoasă de la Bucium-Vulcan, este şi el, parcă, ceva mai mic.
Unii localnici spun că "Detunatele" ar fi apărut în urma unor tunete puternice. Alţii povestesc despre războiul dintre uriaşi şi zâne şi despre faptul că unul dintre uriaşi, un tânăr, s-ar fi îndrăgostit de una dintre zâne, iar atunci când tatăl lui a aflat a fost atât de furios încât a despărţit dealul în două, iar pământul i-ar fi înghiţit pe îndrăgostiţi.
O altă poveste e adesea istorisită ca să le fie învăţătură de minte celor avari şi celor lacomi. Se spune că un rege plin de toate bogăţiile pământului, nevrând să lase moştenire urmaşilor săi, a îngropat sub aceste stânci toată averea sa. Sute şi sute de ani au trecut de atunci până într-o bună zi când Satana s-a apucat să sape sub stânci, cu gândul de a găsi comoara. Înfuriat că nu dă de comoară şi cum toată munca lui se dovedi a fi în zadar, a adus mii de trăsnete deasupra stâncii. Dogoarea iscată de trăsnete a crăpat stânca, şi odată cu ea s-a topit şi întreaga comoară a regelui cel zgârcit. De atunci acelor stânci li se spune Pietrele Detunate.
Detunatele sunt doar o parte din Romania.....

2 comentarii:

  1. Legenda Detunatei : http://www.youtube.com/watch?v=XoXBL34-tr4

    RăspundețiȘtergere
  2. ( daca doriti va rog sa o postati pe pagina dvs.)

    RăspundețiȘtergere