06 iulie 2011

Romania like a dream - Deva, orasul Cetatii

Deva, orasul Cetatii, este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, fiind situat la limita dintre Muntii Apuseni si Muntii Poiana Rusca.Orasul s-a dezvoltat pe malul stang al raului Mures,beneficiind de manoasa lunca a acestuia si de bogatele resurse minerale, metalifere si aurifere, a muntilor care il inconjoara.
Asezat la o altitudine relativ scazuta (180-220m), intr-o mica depresiune,beneficiind de cea mai temperata clima din intreg Ardealul,ferit de curenti, orasul Deva este un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.
S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Ceva, acum Chester în Marea Britanie. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.
Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan.
Din pacate, Deva, este unul dintre orasele care ar fi putut avea un altfel de viitor, unul care sa aduca mai mult zambet pe fetele locuitorilor. Insa nu s-au intamplat minuni si o data cu democratia, ca si in intreaga tara, scopul pe care se construise viitorul orasului nu-si mai regasea cadenta. Doar istoria nu e suficienta pt. traiul zilnic al oamenilor, iar marile exploatari miniere din zona, peste noapte n-au mai fost profitabile, alte scopuri politice facan-ddusi loc pe frontispiciul interesului, personal de aceasta data nicidecum popular.
Asa ca atunci cand zabovesti pe strazile cochete ale orasului, nu poti sa te bucuri la maxim de incarcatura istorica, de mandria locului. Sti ca cei care trec pe langa tine si-ar dori mai mult, iar daca ar avea ti-ar oferi si tie, turistul dornic de inedit, cu siguranta mult mai multe decat poti descoperi din carti sau pliante destul de putin garnisite cu informatii.
Totusi oamenii sunt mandrii ca salasluiesc la poalele Cetatii, cu siguranta fala orasului si destinatia favorita a tuturor celor ce ajung in Deva.Dar in umbra Cetatii mai sunt lucruri ce asteapta sa fie descoperite si pretuite la valoarea lor reala.
La poalele dealului se întinde „Parcul Cetății”. La intrarea dinspre sud a parcului se află casa lui Dr. Petru Groza („casa fără acoperiș” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. În centrul parcului rezistă de decenii chioșcul orchestrei, însă a rămas muzical doar cu numele. Tot așa cum e prezentă la câțiva pași statuia tăcută a lui Mihai Eminescu, pentru turiștii sau devenii romantici.
Bineînțeles ca există și o stradă care poartă numele poetului.În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetății, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI.
Inițial castelul a fost conceput în stilul Renașterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum și cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat și elemente de artă barocă. În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăpostește Muzeul Județean Deva (secțiile de istorie și științe naturale).
La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generațiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu și Mariana Buruiană), ș.a.
O altă statuie și mai veche a lui Decebal, supraveghează ieșirea din parc spre Centrul Vechi.
De-a lungul străzii pietonale a orașului și pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Județean, Colegiul Național Decebal, renovat în 2004, Teatrul de Revistă al Devei, fostul sediu al Băncii Naționale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Bachus (fosta cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” și Școala Generală „Regina Maria” — care împreună sunt cunoscute localnicilor drept Centrul Vechi.
În Centrul Vechi, turistul se va fotografia chiar cu statuia lui Traian, aflat la loc de onoare in țara dacilor.
Bisericile Ortodoxe și cea Catolică, îndrumă localnici și turiști, la reculegere, la cunoașterea talentelor care au contribuit la forma lor de astăzi (interioare minunate, icoane, scene murale, sau statuile catolice), la recunoașterea armoniei cu orașul. Într-un cartier limitrof parcului, vizita orașului poate fi completată cu Mănăstirea Catolică.
Periplul statuilor se continuă cu alt Decebal mai impunător, Decebal călare, cu stindardul in formă de cap de lup înspăimântător exact așa cum este în pozele din cartea de istorie. Acolo în Piața Victoriei. Acolo în fața Casei de Cultură „Drăgan Muntean”.
Un alt obiectiv turistic ar fi Cimitirul Eroilor Sovietici. E simplu de găsit, pe strada Călugareni, strada care urcă din spatele Casei de Cultură! Cultură fără expoziții de artă nu se face: turistul poate face o escală in mica Galerie de Artă de pe bulevardul Decebal, galerie deschisă în fiecare zi a săptămânii.
Finalizand periplul prin Deva, putem ajunge la o concluzie, Orasul nu e mort, iar daca pasii vi se vor indrepta vreodata prin aste locuri, opriti-va macar pt a urca la Cetate si a privi de sus Orasul Cetatii.
Deva este doar o parte din Romania.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu