14 septembrie 2011

Romania Like a Dream - Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Pestera este situata in Parcul National Apuseni, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scarisoara. Lungimea ei este de 700 m iar adancimea de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 m adancime si de pana la 60 de metri diametru, la baza caruia se gaseste portalul pesterii propriu-zise.
Larg de 17 m si inalt de 24m, acesta permite accesul in Sala Mare care, continuata cu sala denumita Biserica, constituie principala atractie turistica a pesterii.
Pe laturile nordica si sudica ale Salii Mari se deschid doua zone profunde, Rezervatia Mare si Rezervatia Mica, partial lipsite de gheata si bogat ornamentate cu concretiuni de calcit. Blocul de gheata are un volum de aproximativ 100000 m cubi, cu o grosime maxima de 22,5 m si o vechime de 3800 de ani la baza.
Ca urmare, el este posibil cel mai mare din lume. Prezenta lui se datoreaza faptului ca pestera constituie o adevarata capcana de aer rece, patruns de la exterior in timpul fiecarei ierni.
Fata superioara a blocului formeaza planseul, perfect orizontal, al Salii Mari, in timp ce pe flancurile sale se coboara oblic in Biserica si Rezervatia Mare, dar vertical in Rezervatia Mica. In aceste trei sali se dezvolta stalagmite de gheata, a caror inaltime este cuprinsa intre cativa centimetri si sapte metri.
Temperatura aerului variaza intre -1 grad C in Sala Mare si +4 grade C in Rezervatia Mare. Oscilatiile termometrice se rasfrang in aspectul particular al unor stalagmite de gheata, in lungul carora portiuni ingustate, formate in perioadele mai reci, alterneaza cu portiuni bulbucate, aparute in perioade relativ mai calde. Cel mai reprezentativ element al faunei cavernicole este coleopterul Pholeuon knirschi glaciale, alaturi de care putem intalni cateva specii de paianjen, colembole si lilieci.

Referitor la traseu trebuie spus ca din Vartop si pana in comuna Garda de unde incepe traseul descris mai jos sunt 20km, aceasta distanta putand fi parcursa cu ajutorul mijloacelor de transport in comun. In centrul comunei Garda vom intalni un indicator spre 'Ghetarul de la Scarisoara', indicator ce mentioneaza o distanta de 18 km pana la pestera.
Aceasta distanta este una dintre optiunile de acces la pestera si consta in parcurgerea drumului forestier ce strabate Valea Ordancusei. In cazul in care optam pentru aceasta varianta vom avea ocazia sa vizitam si 'Pestera lui Ionele', pestera foarte frumoasa care este inca activa. "Pestera lui Ionele' se afla la 3km de soseaua nationala. O alta varianta de acces la ghetar urmeaza traseul turistic avand drept marcaj 'cruce rosie', traseu care porneste din intersectia aflata la 800m pe drumul forestier ce porneste din centrul comunei.
In aceasta intersectie se afla un pod unde se intalnesc Valea Ordancusei (in dreapta) cu Valea Seaca (in stanga) si tot aici vom intalni si indicatorul spre pestera 'Poarta lui Ionele' si cel spre 'Ghetarul de la Scarisoara'. Din aceasta intersectie traseul urca prin padure pe dealul Mununa.
Urcusul dureaza 30-45 de minute si trece prin apropierea catunului Mununa. Cand am ajuns in varful Mununei vom intalni un drum forestier, moment in care putem frumoasa priveliste ce ni se desfasoara in fata ochilor.
Pe acest drum forestier ne vom continua excursia pana la catunul Ghetari, catun ce se afla la 10 minute de pestera.
In catunul Ghetari vom avea ocazia sa vizitam un muzeu cu diverse obiecte traditionale folosite de moti in gospodaria proprie.
O a treia varianta este reprezentata de drumul forestier ce urca foarte abrupt din Valea Seaca pe dealul Mununa, drum pe care l-am intalnit in varianta anterioara.
Aceasta varianata este varianta folosita de localnicii care asigura transportul din centrul comunei Garda la ghetar cu mijloacele de transport proprii.
Pestera Ghetarul de la Scarisoara este doar o parte din Romania.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu