02 noiembrie 2011

Romania Like a Dream - Sibiu

Numit dupa raul Cibin, care-l strabate, Sibiul, a reusit sa armonizeze spectaculoasele elemente ale epocii medievale cu cele ale noului. Unul dintre cele mai importante sapte orase sasesti, Siebenburgen, dateaza din secolul al XII-lea, centrul vechiului oras pastrand un pronuntat aspect sasesc, asemanandu-se mult cu orasele din sudul Germaniei sau cu cele austriece. In prezent Sibiul are unele din cele mai frumoase muzee si o arhitectura bine pastrata, precum si o viata culturala intensa.
Oricine viziteaza Sibiul se va convinge ca acesta are un sistem de relatii publice bine pus la punct, mai bine organizat decat in multe alte orase din Romania. Cand a fost desemnat Capitala Culturala Europeana pt. 2007, s-a declansat un puternic proces de constructii, renovari si promovari care au generat actuala fata a orasului, neschimbandui identitatea ci transformandul in, probabil cel mai frumos oras al Romaniei.
Impartit in Orasul de Sus si Orasul de Jos, Sibiul, te va surprinde la tot pasul cu monumente istorice, biserici impunatoare,muzee, turnuri, strazi , poduri, piete, terase, care te vor vraji si fascina iremediabil, astfel ca o data trecut pe aici, vei avea doar o singura optiune...sa iubesti Sibiul.
Orasul de Sus se intinde in interiorul celui de-al treilea si ultimul cerc de fortificatii, construit in perioada 1357-1366 si se concentreaza in jurul a trei piete principale Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.
Plina de monumente istorice, Piata Mare este centrul istoric al Sibiului si un argument pt statutul de Capitala Culturala Europeana. Initial conceputa ca piata de cereale, a devenit mai tarziu un loc al intalnirilor si al executiilor publice, desi stalpul infamiei, unde condamnatii erau executati, nu mai exista. De-a lungul pietei strajuieste un amestec de case renovate, din secolele XV-XVII, multe dintre ele cu acoperisuri in forme curioase, prevazute cu geamuri de diverse forme, cunoscute sub numele de ochi ai orasului.
Una dintre principalele cladiri ale pietei, Biserica Romano-Catolica este construita in stil baroc si dateaza din perioada 1726-1733 si a fost initial o fundatie iezuita ce servea trupelor austriece si oficialilor administratiei care stationau aici.
Casa parohiala de alaturi, construita in 1739 ca manastire iezuita, are in curte o statuie ce il reprezinta pe Sf. Ioan Nepomuk murind sub tortura, din ordinul regelui Wenceslas al IV-lea al Boemiei, probabil din cauza refuzului sau de a dezvalui confesiunile reginei. Sfantul protector este inmormantat acum in Catedrala Sf. Vitus din Praga.
In apropiere, Muzeul Bruckenthal, in stil baroc, a fost initial un imobil apartinand baronului Samuel von Bruckenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei in perioada 1777-1787. Palatul are doua curti interioare, iar pe fatada sa de piatra este sculptat simbolul heraldic al familiei Bruckenthal.
Fiind cel mai vechi muzeu al Romaniei, Muzeul Bruckenthal adaposteste in prezent cea mai bogata colectie de arta a Transilvaniei.
Construita initial ca banca, actualul sediu al Primariei este o ilustrare eclectica a stilului Art Nouveau, fiind una dintre cele mai luxoase institutii de acest fel din Romania.
Putin mai la vest intalnim Muzeul de Istorie, fosta primarie a orasului (1549-1923), construit intr-un amestec impresionant de gotic si renascentist. O placa in limba latina comemoreaza vizita imparatului Iosif al II-lea in anul 1773.
Cea mai placuta strada a Orasului de Sus, si una dintre cele mai vechi, str. Avram Iancu, dateaza di sec al XIV- lea iar str. Magheru pastreaza inca acel aer medieval. La intersectia celor doua strazi se afla Biserica Ursulinelor, initial dominicana, construita in 1474 si care combina goticul cu barocul.
Piata Mica, mai mica decat Piata Mare, este legata de aceasta printr-un pasaj,
iar peste Podul Minciunilor se trece in Piata Huet.
Desi splendida prin atmosfera sa medievala este mai saraca in monumente, deoarece la inceputuri gazduia cladiri negustoresti.
Datand de la inceputul sec al XIII-lea, Turnul Sfatului strajuieste Piata Mica si Piata Mare. Initial servea ca poarta de acces spre a doua centura de fortificatii. De-a lungul timpului a servit ca magazie, inchisoare foisor de foc sau muzeu.
Cea mai frumoasa cladire din Piata Mica este actualul Muzeu de Etnografie, fiind initial o casa a breslelor cunoscuta sub numele de Hala Macelarilor, fiind cea mai veche structura de acest fel din Transilvania (1370).
Casa Luxemburg, ce s-a vrut a fi intr-o perioada stabiliment pt consulatul micului ducat, are in prezent camere de inchiriat pt oaspeti, magazin de suveniruri si o crama, parterul asigurand cadrul optim pt o cafenea.
In drum spre Piata Huet dam de Podul Minciunilor, prima structura din fonta din Romania, construita in anul 1859.
Piata Huet este mai mica decat celelalte doua si mai putin uniforma este dominata de aerul gotic al impunatoarei Catedrale Evanghelice.
Construita inainte de 1520, pe locul unei bazilici, catedrala are inaltimea de 78 metri si se mandreste cu cea mai mare orga bisericeasca din Romania. Turnul inalt de 73 metri este strajuit de alte patru mici turnuri ascutite care sunt o marturie ca Sibiul s-a bucurat de ius gladii, dreptul spadei, dreptul de a condamna la moarte.
Aflata in afara catedralei, statuia lui Georg Daniel Teutsch aminteste de primul episcop luteran al Sibiului.
O alee din apropierea catedralei duce spre Turnul Scarilor construit in sec al XVI-lea, pe fundatiile unei bazilici. Sub acesta, un pasaj boltit, adaugat in 1860, ne conduce de la Orasul de Sus la cel de Jos, asta daca puteti rezista tentatiei romanticei crame din apropiere.
Orasul de Jos s-a dezvoltat in cadrul fortificatiilor exterioare ale Sibiului.
Desi cuprinde putine monumente recunoscute si multe locuinte, aici se gasesc unele dintre cele mai vechi case, iar cele mai vechi strazi ale sale dateaza din secolul al XII-lea si inca pastreaza urmele inceputurilor Sibiului.
Majoritatea elementelor care au supravietuit din zidul vechiului oras se gasesc intre str Cetatii si bulevardul Coposu,unde meterezele cuprind Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, Bastionul Haller toate din secolele XIV-XVI.
In afara Sibiului, Muzeul Astra, avand infatisarea unui sat, cu un decor rural, desi are elemente din diferite regiuni ale Romaniei este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa si complecteaza imaginea Sibiului, una ce nu se poate descrie in cuvinte, una care se simte, se traieste o imagine care te poarta de-a lungul istorie si te duce departe in identitatea locului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu