05 februarie 2012

Romania like a Dream - Lacul Capra


Daca ai batut kilometri buni pana la Balea Lac, ar fi pacat sa ratezi o alta comoara a acestor tinuturi. Bine ascuns in inima Muntilor Fagaras, Lacul Capra, lac glaciar, se afla la distanta de doar 45 de minute de Cabana Balea Lac.
Frumusetea lacului pare in prima faza imposibil de descris in cuvinte pentru cei care nu au mai fost acolo; insa cu putin efort desavarsirea acelui loc poate fi detaliata necunoscatorilor, fara insa a-i pune in valoare adevaratul sau potential. Pentru a-l descoperi si a putea vorbi in cunostinta de cauza, este neaparat necesar sa il bifezi pe lista ta in urmatoarea vacanta.


Lacul Capra este situat la altitudinea de 2241 m, pe versantul de S a Muntilor Fagaras, si masoara o adancime de 11 m. In acelasi loc isi are originea si paraul Capra, unul dintre numeroasele izvoare ale Argesului. La prima vedere, lacul impresioneaza cu albastrimea apei rece, ceea ce face turistii sa isi odihneasca picioarele in zona si sa campeze pe malul de S al lacului, unde se deschide un platou. De pe platou, se desface in fata vizitatorilor o priveliste asupra varfurilor Raiosu, Buda si Museteica; tot aici se gasesc si monumente ale unor alpinisti care au decedat in anul 1963 ca urmare a unei avalanse ce i-a surprins in zona, in traseul lor catre Creasta Arpaselului. Traseul era parcurs de ei pentru prima data pe timp de iarna, fiind unul cu dificultate ridicata, situat la mica distanta de Lacul Capra.


Un traseu ce poate fi urmat de aici, este cel catre Varful Vanatoarea lui Buteanu, varf ce masoara 2507 m. Insa efortul merita, deoarece de sus poate fi admirata o priveliste superba asupra Muntilor Fagaras. De sus, se poate cobora in Caldarea Vaiuga si se ajunge usor la Balea Lac (2043 m). In partea de S, la distanta de aproximativ 30 de minute se ajunge pe traseul argesean al Transfagarasanului, in dreptul Refugiului pentru Salvamont argesean de la cota 2000.

Un comentariu: