25 iulie 2013

Sus pe.....Omu

Chiar daca meteorologii au anuntat o vara caniculara, iar eu mi-am pus sperante in cat mai multe hoinareli, timpul a tinut sa-i contrazica, iar pe mine sa ma tina o buna bucata in oras. Totusi intre doua zile ploioase am gasit si una insorita, prilej, numai bun, sa dau o fuga spre Busteni iar de-acolo mai e un pic pana pe Omu.
O data ajuns la Cabana Babele (2200m) te poti bucura de o priveliste minunata. Din fata cabanei cuprinzi cu privirea adancurile Vaii Ialomitei, cu alternanta de chei si bazinete depresionare, poti admiramuntii de la obarsiile aceluiasi rau, dar mai ales poti studia indeaproape renumitele formede eroziune diferentiala, Babele si Sfinxul Bucegiului.
De aici am pornit spre vf. Omu urmand poteca marcata cu banda galbena, in susul culmii, care te scoate intr-o platforma intinsa, inierbata. Doua serpentine scurte si drumul urca in preajma imensului bloc de calcar, pitoresc ca aspect, Baba Mare. Traseul trecem prin dreapta, apoi depaseste saua din spatele varfului calcaros si spre nord se inscrie pe partea vestica a culmii, cea dinspre Valea Sugarilor. Spre dreapta se desprinde drumul spre releul de pe Costila, serpuind pe la obarsiile Vaii Jepilor pe spinarea Muntelui Caraiman.
Poteca marcata cu banda galbena se orienteaza spre NV si ajunge in Saua Sugarilor unde face jonctiune cu marcajul cruce rosie ce vine dinspre Crucea Caraimanului. Continui urcusul pe culme si poposesc pe un pinten de munte desprins di Coltii Ceardacului (2484m) spre est spre Valea Cerbului. Ajuns la punctul numit La Ceardac, traseul se ramifica in doua unul recomandat pe timp de iarna, pe sus, si urmareste suprafata modelata in conglomerate, si unul pt vara, cand nu exista posibilitate de avalanse. Urmand poteca ce serpuieste la baza conglomeratelor imense pot sa ma bucur de imaginea dominanta a Coltilor Morarului, dincolo de Valea Cerbului, pe Muntele Morarul. De pe Pintenul Obarsiei, varianta de vara se abate la dreapta, urmand un traseu expus, trasat pe flancul nordic al culmii. Poteca strabate in lungul ei o brana segmentata cu numeroase organisme torentiale, presarata cu grohotisuri. Spre vest peretii stancosi incing poteca asemenea unui zid de cetate. Imensul amfiteatru este deschis larg spre Valea Cerbului.
Dupa 20 de minute cele doua trasee turistice spre Vf Omu se unesc, urmand culmea spre nord. Curand ies intr-o noua sa aflata intre Valea Cerbului si Valea Obarsiei. Mai sus poteca urca pe flancul vestic al culmii ocolind un bloc stancos ce marcheaza varful Vaii Cerbului. Urcusul continua prin cateva serpentine pana sub albul bloc de calcar al Vf Gavanele (2493m) ce este separat printr-o mica sa de urmatorul varf Bucura (2503m). Poteca ocoleste cel din urma varf si ajunge la Cabana si Vf. Omu (2507m).
De pe Vf Omu, marcat de binecunoscutul bloc de stanca, se deschide una dintre cele mai superbe privelisti montane. Spre E se disting culmile Muntilor Garbovei, iar mai departe stancariile inconfundabile ale Ciucasului. Inspre NNE Postavarul si Pietrele Mari, iar cu noroc in zilele de iarna, reci, contururile Muntilor Harghita, Caliman si Rodnei. La NV apar siluetele Pietrei Craiului si Fagarasului. Interiorul Muntilor Bucegi si in special Valea Ialomitei se ofera cu darnicie, si poate, daca vizibilitatea permite, uneori se poate vedea panglica sclipitoare a apelor Dunarii. Aici in jurul Vf Omu, se afla unele dintre cele mai pitoresti si salbatice locuri din Bucegi, intr-un paradis al crestelor si culmilor muntoase, al vailor adanci si al circurilor glaciare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu