28 aprilie 2014

Sus pe Curcubata

     
 
          Pe dreapta Ariesului, strajuind Tara Motilor, Varful Bihor, sau cum îi spun localnicii, Curcubata Mare cu ai sai 1849 metri, rasare din carstul reliefului incrustat cu chei, defilee, pesteri, avenuri, izbucuri, pe granita dintre judetele Alba si Bihor. Asigurand altitudinea maxima din Carpatii Occidentali, Curcubata Mare, se impune ca o borna obligatorie in drumul oricarui impatimit de munte.

          Accesul spre varf se poate face din mai multe directii. Una ar fi dinspre Vartop, de la capatul partiei, pe un traseu ce depaseste Piatra Graitoare si Tarnita Bihorului, un altul, ceva mai lung, porneste din Avram Iancu si te trece peste Muntele Gaina, Muntele Rotund si Piatra Aradului. Dar cel mai scurt este traseul pe care l-am ales si eu, ruta ce porneste din Arieseni si urca in amonte pe Valea Cepelor ghidat de un marcaj banda albastra.

           Imediat ce parasesti soseaua ce leaga Arieseniul de Vartop, te inscri pe un drum ce te duce pana in catunul Galbena. Aici vei lasa masina si in 2 ore si 30 de minute vei fi sus pe Curcubata. Poti ajunge sus si cu o masina de teren urmand drumul forestier ce duce la releul de pe varf, cu conditia sa nu fie zapada.
           Urmand drumul forestier, la 30 de minute dupa ce lasi in urma Galbena, vei avea primul contact vizual cu varful. Dupa inca 30 de minute, la trecerea peste un pod, parasesti drumul si urmezi o carare spalata de ape ce te scoate prin padurea de brad si molid, pe langa o asezare de vara, si care iti stoarce toate resursele de energie pe care le ai. Aici marcajele lipsesc in cea mai mare parte, dar nu ai cum sa te pierzi atata timp cat continui ascensiunea. Mai e si varianta sa ti paraul in dreapta ta dupa ce parasesti drumul, caz in care eviti prima parte de urcare abrupta si ocolesti asezarea de vara, iar dupa 40-45 de minute sa cotesti spre stanga si sa continui in urcare pana iesi in pajistea alpina. De aici mai e un pic pana te intersectezi din nou cu drumul forestier si acesta te scoate pe varf.
             Chiar daca de jos se vedeau doar cateva pete de zapada ce margelau varful, ajunsi in apropierea limitei de sus a padurii de brad, aceasta era bine de tot asternuta cu zapada iar trecerea inspre jnepenis si pasunea alpina am facut-o prin omatul care adesea se surpa si in care ne scufundam uneori pana la genunchi. Insotiti de un nor ce se incapatana sa ne ploua marunt si care ne ascundea privelistea am urcat spre varf acompaniati de mai multe urme proaspete lasate de lupi in trecere. Probabil vara, in conditi mai bune poti scoate un timp mai scurt.             Ajunsi sus pe Curcubata Mare, de la 1849 de metri, chiar ti se deschide la picioare o priveliste magica. La sfarsit de aprilie, cand inca zapada si vantul taios mentin o temperatura relativ scazuta, Varful Bihor ne-a ridicat deasupra norilor, la propriu.


Spre Avram Iancu si Campeni
Curcubata Mica
Traseul ce duce la Vartop peste peste Biharia, Tarnita Bihorului si Piatra Graitoare
Releul de pe Curcubata Mare
Spre Codru Moma
Spre Arieseni

Spre Codru Moma
Spre Arieseni peste Valea Cepelor

Vf Curcubata Mica si drumul forestier ce il ocoleste si care e impracticabil pe zapada
Varful Curcubata Mare 1849m


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu