22 iunie 2015

Great Albania

Daca in drumul spre mare am trecut prin locul unde s-a nascut Constantin the GREAT, ori de unde a plecat in drumul spre cucerirea lumii Alexandru the GREAT, de ce nu am face referire si la GREAT Albania, asa cum am gasit inscriptionat pe zidul unei case aflate in paragina, la marginea unui abrupt din Muntii Pindului, inscriptie ce facea referire fara menajamente la teritoriile vecine Kosovo si Macedonia.
Dar sa nu intram in politica si sa ne vedem de ale noastre treburi si sa descoperim lucruri noi, marete asemeni lui Constantin ori Alexandru....

Si sa o luam de la capat......
Vazand ca agentiile de turism promoveaza sejururi la pret "redus" in early booking, deci fara diferente de pret fata de serviciile si asa destul de slabe, din perioadele de sale normale, am hotarat sa-mi fac vacanta dupa bunul plac facand rezervari direct la hotelurile unde aveam de gand sa trag, desenandu-mi traseul pe harta balcanilor visand cu ochii deschisi la vara ce va sa vina.
Si iata The Summer is here.......
Plecat din tara prin Moravita inregistrez primul popas la Nis, oras ce-l are ca simbol pe Imparatul Constantin cel Mare cunoscut pentru ca a pus capăt persecuțiilor creștinilor în teritoriile sale, impunând nu numai toleranță, ci și restituirea bunurilor creștinilor, dar in special ramane in istorie pt decizia luata de a muta capitala Imperiului Roman la Constantinopole in data de 11 mai 330, ocazie cu care s-au tinut 40 de zile de festivitati si s-au batut monede comemorative.


O mare importanta culturala si istorica pentru Serbia o detine marea Fortareata din Nis, obiectiv ce nu putea fi ratat daca tot treceam prin sudul tarii. Aceasta fortareata este veche de doua milenii. Ridicata pe malul drept al raului Nisava, aceasta fortareata este unul dintre cele mai importante monumente nationale din istoria tumultoasa a sarbilor.

Fortareata este construita pe un teren poligonal plat de 22 de hectare, cuprinde opt terase si paviloane si patru porti masive din fier. Peretii sunt inalti de opt metri, au grosime de trei metri si lungimea fortaretei se intinde pe o suprafata de 2100 de metri, constructia fiind in intregime din piatra. In interiorul cetatii mai putem gasi si acum o inchisoare, arme vechi, bai turcesti, o statie de posta turca si o moschee.

Motivul cel mai important pt care oprisem in Nis a fost de fapt Turnul cu Cranii. Turnul este faimos in lumea intreaga si este intr-adevar un monument national important al orasului, situat pe bulevardul Svetog Zara Konstantina.

Turnul cu Cranii dateaza inca din secolul al XIX-lea, si este un monument apreciat de catre poporul sarb, fiind chiar ocrotit prin lege. Acesta a fost construit de catre turci, pe drumul care leaga Sofia de Constantinopol si contine craniile revolutionarilor sarbi care au incercat sa lupte pentru libertatea Serbiei, in batalia de la Cegar, pe colina cu acelasi nume, in anul 1809.Constructia turnului a avut ca scop inspaimantarea sarbilor care vroiau sa isi recucereasca pamantul natal.Marea tragedie a sarbilor s-a produs in clipa cand poporul sarb nu a mai putut indura atatea umilinte de la otomani si comandantul de atunci al Serbiei, Stevan Sindelic, a hotarat aruncarea in aer a intregii cantitati de praf de pusca pe care acestia o detineau, cu riscul de a muri si ei, dar si turcii care erau la fata locului. In explozia care a urmat au murit atat sarbi, cat si o multime de otomani.Turnul arata infiorator si cand privesti la el simti ca esti in Infern, fiecare craniu al revolutionarilor sarbi fiind asezat in loc de caramida. Turnul era format din 957 de cranii plus cel al comandantului sarbilor, care a fost asezat ultimul. De altfel, scalpurile lor au fost trimise sultanului din acea vremea, pentru a-i demonstra victoria obtinuta.In prezent, nu vom mai vedea in turn chiar 958 de cranii, unele din ele fiind luate de catre vaduvele indurate si inmormantate in cimitirul Eroilor. Langa turn putem vedea o capela, special construita pentru rudele victimelor si in fata capelei se afla monumentul inchinat comandantului sarb. Locul din turn unde craniile au fost luate a fost acoperit cu pietre si turnul arata la fel de infiorator cum arata in secolul al XIX-lea. Din pacate taxa de intrare este dubla daca nu ai dinari pt ca ti se calculeaza o paritate dubioasa la euro, iar zidul cu cranii este intr-o capela unde este interzis sa fotografiezi.Si dupa o plimbare prin centrul Nisuluine-am luat talpasita din Serbia, am zburat prin Macedonia de la Nord la Sud pe o autostrada cum la noi nu vom vedea prea curand, sosea ce strabate muntii pe langa raul Vardar asemeni celei din Muntenegru prin canionul Tarei. Cei 180 km ce i-am strabatut prin Macedonia au fost o incantare. Cu siguranta e o tara ce trebuie cunoscuta si promovata mai mult.


 Noaptea ne-a prins la Polikastro unde am ramas pt odihna si cu nerabdarea de a veni dimineata pt a revedea magnificul Salonic (Thessaloniki o Megalo).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu