05 iulie 2015

King's Landing

Cea mai atractiva asezare de pe intreaga coasta croata, Dubrovnik, a prosperat protejata de zidurile sale secole intregi. Asezata pe stanci abrupte de calcar si flancat pe trei parti de Marea Adriatica scanteietoare, locatia Dubrovnikului este uluitoare. Apele reflecta fortificatiile impecabil pastrate, care spre deosebire de cele din alte orase medievale europene, nu au fost demolate, pentru a face loc unei populatii in crestere sau considerate inutile in momentul in care tehnologia militara a evoluat. Ele constituie o marturie istorica vie,foarte diferita fata de Europa secolului XXI.Cel mai potrivit loc pt a porni intr-un tur al cetatii este poarta Pile, cea mai impunatoare intrare a orasului. Principala artera rutiera a orasului este Stradun B, un bulevard de marmura care a fost slefuit de picioarele a mii de turisti. Pt a lua pulsul orasului trebuie sa poposesti la una din cafenelele de aici, sa privesti multimea si sa admiri detaliile arhitecturale care contribuie la pastrarea farmecului bulevardului.
In extremitatea vestica a bulevardului se afla Marea Fantana a lui Onofrio. Izvorul circular sub forma de dom, cu cele 16 capete de piatra prin care curge apa, poarta numele creatorului sau Onofrio delle Cava. Langa Biserica Sf Vlaho se afla o fantana mai mica cunoscuta ca Mica Fantana a lui Onofrio.Peste drum intalnim Biserica Sf Salvador, in stil renascentist, una dintre cladirile care au supravietuit cutremurului din 1667. Fatada sa impresionanta domina Bulevardul Stradem. Langa aceasta intalnim Manastirea Franciscana.

Mergand in continuare pe Stradun, lasand in urma pt mai tarziu aleile tentante care merg spre nord sau spre sud, ajungi la Palatul Sponza, sec XVI, aflat in Piata Luza, marginita de cafenele. Tot aici intalnesti si Columna lui Orlando, silueta sculptata a unui cavaler. Statuia este unul din simbolurile orasului si locul unde se deschide an de an Festivalul din Dubrovnik. Tot aici Biserica Sf Vlaho dtata din sec XVIII, cu statuia de argint a Sf Vlaho plasata deasupra altarului.


Cel mai potrivit mod de ati face o imagine despre felul in care arata orasul este sa escaladezi zidurile cetatii. Exista scari atat la capatul vestic cat si la cel estic al Bulevardului Stradun si pentru suma de 100 kuna poti hoinarii in jurul vechilor fortificatii.


Si nu puteam incheia fara sa amintesc de Game of Thrones. Aici in Dubrovnik, magnificul serial este prezent peste tot. Sunt magazine de prezentare pt fani, care vand tot felul de lucruri colectionabile, apoi pt 30 kuna poti sa-ti faci poze pe Tronul de Fier. Se face tur Game of Thrones cu ghizi, care iti prezinta locurile unde personajele tale favorite si-au interpretat rolurile in Debarcaderul Regelui, astfel ca imaginea lui Cersei, Jamie, Tyrion, Sansa, Joffrey, Robert si multi altii e vie.......
Valar Morghulis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu