04 iulie 2015

Shkoder, Ulcinj, Budva - Road to Dubrovnik

Inainte sa plec inspre Albania am citit cateva lucruri despre aceasta tara. Multe au fost aiureli trantite pe net de atotstiutori. Si pot spune din experienta ca Politia nu vaneaza turisti (am vazut masini cu numere de Germania, Italia, Bosnia, Polonia, Suedia, Franta, Anglia, Ungaria, etc.), sunt trenuri in Albania, exista autostrazi si cea mai importanta informatie EXISTA PLAJE CU NISIP si altundeva decat in sud (Vlore, Durres).

Plecat din Sarande, destinatia Dubrovnik, am avut ocazia sa trec pe un drum de cca. 100 km prin Muntii Pindului, ce poate rivaliza linistit cu Transfagarasanul nostru, si care iti ofera panorame minunate asupra Ionicei, iar din loc in loc te intampina cu vestigii istorice asemeni cetatii lui Ali Pasa de dincolo de Hilmare, ori superbul restaurant de la Borsh.

Apoi orase ca Vlore si Durres, in plina ascensiune arhitectonica, te intampina cu plaje cu nisip si multa aglomeratie.

Ajunsi in nord la Shkoder, acolo unde faci cunostinta cu Alpii Dinarici si cu Lacul Shkoder, trebuia sa vizitam Rozafa. Inaltandu-se falnic deasupra confluentei raurilor Buna si Drini si oferind o panorama impresionanta asupra muntilor si apelor din jur, cetatea Rozafa este mandria locuitorilor Shkodrei, fiind construita in perioada ilirica pe un deal din vestul orasului. 
Rozafa are si o legenda asemanatoare cu cea a mesterului Manole si este una dintre cele mai frumoase edificii ale Albaniei.
Ajunsi in Muntenegru, aceasta tara ne-a primit cu salba de orase-cetate de la Adriatica, cu minunata si autentica Ulcinj cu cei 2500 de ani de istorie si amestecul de civilizatii romano-greco-otomano-slava.
Apoi Budva cu Citadela plina de farmec antic si istorie, cu stilul mediteranean unic, locul unde Florentina s-a lasat de fumat in apropierea Bisericii Sf Ioan.

Ultima tigara


langa Biserica Sf Ioan

Rand pe rand Tivat si Golful Kotor marginit de fiordurile sale, Perast, apoi Herceg Novi cu a sa Fortareata Spaniola.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu