01 decembrie 2015

Ziua in care am baut cafeaua in Viena, am luat pranzul in Bratislava si cina in Budapesta

Viena Orasul Imperial


Edificii superbe, palate minunate si catedrale impunatoare, vechi de secole, reprezinta punctele de atractie ale unui oras ce emana farmec si o atmosfera specifica. Desi grandoarea imperiala se face inca simtita, Viena, acest oras al muzicii, are multe de oferit si nu numai prin trecutul sau glorios. Arhitectura moderna, scena culturala bogata si viata nocturna agitata ii sporesc farmecul.


Stephansdom

Aflat in inima orasului, Stephansdom este emblema Vienei si cel mai frumos edificiu gotic al Austriei si probabil locul de unde ar trebui sa-ti incepi ori ce tur prin orasul imperial.Ajuns aici, nu trebuie sa ratezi o imagine asupra Vienei vazuta din-trunul din cele doua turnuri ale domului sau atmosfera incarcata ce-ti poarta pasi prin catacombele de sub acest edificiu.

Poarta gigantului, acoperisul mozaicat cu al sau vultur bicefal incoronat, orga , coloanele , amvonul, mormantul lui Frederic al III-lea sau garguiele, reprezinta toate obiective ce nu trebuie ratate si care te vor incanta prin splendoarea lor.

Staatsoper

Una dintre cele mai mari cladiri de pe Ringstrasse, Opera de Stat in stil neorenascentist a fost deschisa in mai 1869 cu Don Giovanni de Mozzart. Cladirea nu a fost insa pe placul Imparatului Franz Josef, care o numea gara, lucru care l-a determinat pe arhitectul ce a lucrat la ea, Van Der Null, sa se sinucida.

Vazuta de pe Ringstrasse, constructia este dominata de logia originala cu statuile din bronz, alegorii ale eroismului, dramei, fanteziei, comediei si iubirii, care a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial.

Palatul Hoffburg

Vechiul palat imperial al Vienei, este un complex grandios de cladiri, asezat pe o zona intinsa din centrul orasului. Candva resedinta imparatilor, castelul medieval a fost marit treptat, pe masura ce puterea habsburgilor crestea. Printre altele, astazi Hoffburg gazduieste birourile presedintelui Austriei.Tot aici, in Piata Eroilor, te vor surprinde cele doua statui ecvestre ale Printului Eugen de Savoya si ale arhiducelui Carol.

Parlamentul

Aceasta magnifica cladire a fost proiectata de arhitectul Theophil von Hansen in stil grecesc, pt a omagia leaganul democratiei. Doua rampe mari care conduc spre intrarea principala, sunt incadrate de statuile filozofilor si ganditorilor greci. Aici a fost proclamata prima Republica in octombrie 1918.Neues Rathaus

Primaria, in stil neogotic, cu clopotnitele, ferestrele ascutite si lojele sale, a fost construita in 1883 pt a exprima admiratia locuitorilor fata de oras. Cladirea are 7 curti interioare si 1575 de camere.Stadtpark

Parcul aflat pe malul stang al raului Viena, a fost proiectat in anul  1862 ca zona verde in interiorul orasului. Der Stadtpark este faimos pt monumentul lui Johann Strauss numit Regel Valsului.


Prater

Aceasta mare zona verde aflata dincolo de centrul orasului a fost folosita ca teren de vanatoare pana in 1776. Padurea de castani este fara indoiala cel mai popular parc printre vienezi, iar pt turisti parcul de distractie este cu siguranta un reper ce trebuie bifat.
Hundertwasserhaus

Aceasta cladire finalizata in martie 1986, cu turnuri ca de moschee, acoperis verde si o fatada multicolora este unul dintre cele mai vizitate locuri ale orasului.Votivkirche

Impresionanta biserica din gresie in stil neogotic a fost construita pt a exprima recunostinta fata de Franz Josef, care a supravietuit tentativei de asasinat din 1853.
Monumentul lui Goethe

Statuia amplasata pe un soclu masiv si sculptata in bronz a fost creeata de Edmund Hellmer in 1900.

Sunt doar cateva obiective atinse in cele doua zile petrecute in capitala Austriei iar faptul ca mai sunt atatea lucruri de vizitat lasa deschisa o revenire aici in orasul imperial.Bratislava, farmec si visare


Dunarea isi trece vasele de croaziera prin inima Bratislavei, pe o campie cuminte ce loveste in departare poalele Carpatilor Mici. Pe o parte apele fluviului oglindesc Castelul, turlele bisericilor batrane si centrul vechi iar pe cealalta orasul nou si parcuri intinse. Un pod suspendat indraznet impaca cele doua maluri, unindu-le, astfel incat frumoasa capitala a Slovaciei sa se intregeasca, istoric pe Dunare asemeni vecinelor sale Viena si Budapesta.

Dupa ce am baut cafeaua in Brigittenau, un cartier al Vienei, urma sa servesc pranzul in capitala Slovaciei, undeva in vecinatatea Michael's Gate la Moods Bakery and Coffee una dintre cele mai indragite locatii ale slovacilor.
Apoi Bratislava mi s-a asternut in fata cu tot farmecul boem pe care il detine. Turnul si Poarta lui Michael cu ale sale 7 etaje si 51 metri inaltime si cu roza vanturilor cunoscuta ca si km 0 al orasului ce iti arata distanta din Bratislava spre 29 de capitale ale lumii.
In imediata apropiere se afla The Oldest Shop of Bratislava , un mic museu cu lucruri artizanale specifice Slovaciei si cu un interior ce aminteste de inceputul secolului XX.

O data ce pasii te-au adus in Piata Mare a orasului vechi nu uita sa descoperi popularele statui care te vor surprinde prin originalitatea lor.
Cumil se va ivi dintr-un canal. Acest muncitor aflat la lucru, iti v-a aduce noroc de-i vei atinge capul.


Paparazzi, aflat intr-un colt, incearca sa surprinda cu camera sa totul din jur.
Schone Naci, simpaticul batranel, facut din argint (ceilalti din bronz), copie a unei persoane ce a trait in sec XIX, indragostit de o femeie ce nu l-a iubit.

Napoleon Soldier, sprijinit de o banca , indragostit si el in timpul campaniei de o localnica.


Tot aici in Piata Mare a Bratislavei poti sa te bucuri de o cafea minunata sau un Kofola (Coca Cola slovaca) si sa admiri Primaria cu turnul sau impunator, una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului.O alta atractie importanta a Bratislavei este Castelul care pentru 200 de ani a fost pastratorul bijuteriilor coroanei maghiare, iar in momentul de fata este detinatorul Muzeului National al Slovaciei.Aici se ajunge relativ repede din Centrul Vechi, pe langa Biserica St Martin, urci dealul din apropierea Dunarii. De sus ti se deschide o priveliste asupra Bratislavei si a zonelor din jur, pana in Austria care se afla in imediata vecinatate. De aici poti identifica toate marile obiective turistice ale orasului.


Curtea din fata intrarii principale in castel se numeste Curtea Onoarei, si este strajuita de-o parte si de alta de doua porti triumfale.
Privind spre Dunare, vei vedea podul ce leaga cele doua parti ale Bratislavei, pod ce iti v-a atrage atentia si prin constructia sa futuristica, de unde si denumirea de UFO Bridge. Contra sumei de 6 euro de persoana poti urca in observatorul de sus, unde se afla si un restaurant, pt o alta priveliste a orasului.
O alta cladire impozanta este Teatrul National al Slovaciei, al carei intrare este "pazita" de statuia celui mai cunoscut poet al tarii, vesnicul indragostit Pavol Hviezdoslav.


St Martin's Cathedral, unul dintre cele mai vechi locuri ale Bratislavei, locul unde Regina Maria Theresa a fost incoronata, si cu inaltimea sa de 85 de metri, domina centrul vechi al capitalei Slovaciei. Aici intre anii 1563 si 1830 au fost incoronat 19 regi maghiari.


Catedrala te ademeneste inca de la inceput cu imaginea ei impunatoare, apoi interiorul sau, micul muzeu si catacombele ( cripte ce pastreaza ramasite ale arhiepiscopilor, cardinalilor si a membrilor unor familii importante ) cu siguranta nu te vor lasa sa le uiti vreodata.
Chiar daca nu am ajuns si la Palatul Parlamentului, am petrecut o zi placuta in centrul Bratislavei, acest oras al viselor, iubirii si farmecului boem de altadat'.

Budapesta, orasul luminii si al podurilor peste Dunare

Seara am petrecut-o in Budapesta, acest oras plin de farmec, care te surprinde intotdeauna placut. Chiar daca in anii trecuti am putut sa vizitez pe-ndelete acest oras, acum m-am bucurat de moliciunea unei seri placute de toamna, de clipocitul Dunarii si farmecul orasului.
Aici am cinat undeva, la capatul Strazii Vaci, punand capat in forfota din prejur, unei zile minunate.
Inainte sa plecam spre casa am dat o fuga pana la Catedrala Sf Stefan, pt a intregi oarecum treimea (trei orase, trei catedrale). Aceast catedrala care se vede aproape din toate colturile Budapestei este si cel mai fotografiat loc al Ungariei (am citit undeva lucrul acesta). Cu o inaltime de 96 metri, ea are o constructie ce imita o cruce greceasca.


Iar apoi, trecand Podul cu Lanturi, am ajuns pe partea opusa Parlamentului pentru cateva instantanee de neuitat cu cladirea a carei constructie se termina in 1902 si a carei frumusete neogotica o face una dintre cele mai frumoase din Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu